MÚSICA I POESIA

Música i Poesia de Federico García Lorca

Susana Montaña, Toni Cotolí y Gloria Sevilla

En 2020 estrenen “Canciones y poemas de Federico García Lorca”, un nou espectacle que reuneix, en un equilibri emocionant, veu cantada i veu narrada sota el fil conductor de la guitarra espanyola, mostrant l’universal poeta a través d’una selecció de les seues més conegudes cançons populars juntament amb mitja  dotzena de poemes escollits, profunds i vibrants.

Les cançons populars que Lorca va recopilar i que va harmonitzar per al piano, foren gravades en cinc discs gramofònics en 1931 en la veu d’Encarnación López, La Argentinita i amb el mateix Lorca al piano. En aquesta ocasió, ha estat Toni Cotolí qui ha realitzat els arranjaments per a guitarra de les cançons  que inclou aquest espectacle, com ara “Anda Jaleo”, “El café de Chinitas”, “Nana de Sevilla” o la famosíssima “La Tarara”,  interpretades per la veu de Susana Montaña. D’aquesta manera s’aconsegueix la unió d”hondura” i alegria de què aquest instrument les dota, juntament amb el potent i càlid registre vocal actualitzat i contemporani de la cantant.

S’intercala una selecció de sis poemes recitats per la narradora i rapsoda Gloria Sevilla, la qual en  combina alguns de molt coneguts com “La Guitarra”, contingut en el llibre Poema del Cante Jondo (1931), o “Romance de la pena negra”, del poemari Romancero gitano (1928) al costat d’altres no tan difosos -probablement per ser publicacions pòstumes- però de profunda bellesa, com “Gacela de huída”, del Diván del tamarit (1940) o “El poeta dice la verdad”, de Sonetos del amor oscuro (1984)). Toni Cotolí acompanya cadascun dels poemes amb la interpretació de temes per a guitarra de grans compositors contemporanis con Roland Dyes, Óscar Herrero o Leo Brower, creant així un bimomi emocionant entre música i poesia.

Aquest diàleg entre la màgia de la guitarra i la profunditat de les veus aconsegueix una novedosa combinació i un vibrant to artístic.